Suroviny
- 1 cibule
- 2 lžíce oleje
- 1 brambora
- 2 menší mrkve
- ¼ bulvy celeru
- 2 řapíky celeru
- asi 15 cm pórku
- 1 malá petržel
- několik růžiček květáku
- několik růžiček brokolice
- několik kuliček růžičkové kapusty
- hrst mraženého hrášku
- hrst mražené kukuřice
- hrst zelených fazolek
- 3 žampiony
- 3 stroužky česneku
- sušené nebo čerstvé polévkové bylinky – libeček, celerová nať, petrželka
- 1 lžička majoránky
- sůl
- pepř
- čerstvá zelená petrželka
Postup
Na oleji zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Přidáme všechnu zeleninu a houby pokrájené na drobné kousky a zalijeme vodou tak, aby sahala asi 1 cm nad zeleninu. Přidáme polévkové bylinky a osolíme. Přivedeme k varu a vaříme asi 20 minut, až je všechna zelenina měkká. Přidáme prolisovaný česnek a dochutíme solí a pepřem. Podáváme ozdobené čerstvou petrželkou. Hladovci mohou přikusovat tmavé bezlepkové pečivo.
Poznámky
Zeleninu můžete libovolně obměňovat podle chuti a stavu zásob.