Suroviny
- zelenina dle vlastní chuti, např.
1 malá mrkev
1 petržel
kousek celeru
kousek kedlubny, dýně, patizonu… - olej
- miso pasta (bezlepková je např. Miso genmai)
- vločky řasy nori (nemusí být)
- sůl
Postup
Očištěnou a nahrubo nastrouhanou zeleninu orestujeme na trošce rozpáleného oleje. Zalijeme vodou, přidáme trochu vloček řasy nori, přivedeme k varu a necháme krátce probublat. Poté odstavíme, necháme chviličku zchladnout a vmícháme podle chuti miso pastu. Dále již nevaříme, abychom nezničili cenné enzymy z misa. Podle chuti můžeme ještě dosolit.
Poznámky
Zeleninu můžete obměňovat podle chuti a stavu domácích zásob.
Řasa nori je bohatým zdrojem bílkovin a minerálů. Sice jí do polévky přijde málo na to, aby bylo možné polévku považovat za zdroj bílkovin, ale skvěle ji ochutí a ještě pěkně vypadá.
Více se o miso pastě dočtete zde.