Suroviny
200 g zelené čočky
1 větší cibule
olej
1 lžička římského kmínu
½ lžičky kurkumy
½ lžičky česnekové pasty
nastrouhaný zázvor (nebo 1 lžička mletého sušeného)
sůl
špetka chilli
garam masala
koriandr (příp. petrželka) na ozdobu
Postup
Zelenou čočku propláchneme a necháme alespoň hodinu namáčet. Poté uvaříme doměkka.
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme římský kmín, kurkumu, česnek a zázvor a restujeme dozlatova. Smícháme s uvařenou čočkou, osolíme a na závěr dochutíme garam masalou. Podáváme ozdobené koriandrem. Jako příloha se nejlépe hodí rýže.
Na oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme římský kmín, kurkumu, česnek a zázvor a restujeme dozlatova. Smícháme s uvařenou čočkou, osolíme a na závěr dochutíme garam masalou. Podáváme ozdobené koriandrem. Jako příloha se nejlépe hodí rýže.
Poznámky
Zdroj: www.mojeindickakuchyne.cz/recipes/green-lentils/. Vařila Martina.
Tmavozelená čočka, nebo také Puy, francouzská zelená čočka. Tato čočka se původně pěstovala ve Francii v oblasti Puy, dnes ji najdete také v Itálii a Severní Americe. Puy čočka má nízký glykemický index. Další výbornou vlastností je, že se nerozvaří, a proto se hodí i do salátů.
Velmi pěkný článek (anglicky) o různých druzích čočky: http://www.recipetips.com/kitchen-tips/t–975/all-about-lentils.asp a také http://www.foodsubs.com/Lentils.html