Suroviny
- kořen zázvoru
- citron
- med, případně cukr
Postup
Zázvor oloupeme a najemno nastrouháme. I se šťávou, kterou pustil, ho přendáme do sklenice. Zalijeme šťávou vymačkanou z 1-2 citronů. Osladíme tekutým medem, případně cukrem. Uzavřeme a necháme 1 hodinu uležet. Poté promícháme a uložíme do lednice. Před použitím vždy jen pomocí lžíce odebereme tekutou část (sirup), který podáváme samotný nebo do čaje 3x denně. Když ve sklenici zbyde jen téměř suchý zázvor, můžeme z něho přidáním citronu a sladidla připravit další sirup.
Poznámky
Zdroj receptu: moudra našich předků 🙂
O vhodnosti medu při nachlazení se vedou dlouhé spory, někdo tvrdí, že je prospěšný, někdo, že zahleňuje. Tak ať si každý vybere to, co mu vyhovuje.