Suroviny
- 1 svazek jarní cibulky
- 500 g čerstvých žampionů
- 2 hrnky rýže (nejlépe kulatozrnné na rizoto)
- 1 hrnek zeleninového vývaru (stačí z kostky)
- 2-3 hrnky vody
- olej
- sůl
- pepř
Postup
Na rozpáleném oleji zpěníme drobně pokrájené bílé části cibulek, přidáme očištěné a na větší kousky pokrájené žampiony a za stálého míchání restujeme. Jakmile začnou houby pouštět šťávu, přisypeme rýži, promícháme a hrnkem vývaru. Za stálého míchání počkáme, až se vývar vsákne. Poté zalijeme dvěma a půl hrnky vody, osolíme, opepříme, přikryjeme pokličkou a na mírném ohni vaříme, dokud se všechna voda nevsákne (trvá to přibližně 10-15 minut). Je-li rýže stále tuhá, přilijeme ještě trochu vývaru nebo vody. Rizoto je hotové, když je rýže měkká a pokrm má krémovou konzistenci. Na závěr podle potřeby osolíme, opepříme a před podáváním ozdobíme nasekanou zelenou natí z cibulek.