Suroviny
- 375 g univerzální bezlepkové mouky (např. Doves Farm samokypřicí)
- 75 g mletých vlašských ořechů
- ½ lžičky xanthanu
- 1 prášek do pečiva
- 100 g cukru (k hruškám se skvěle hodí tmavý třtinový)
- 3 lžíce oleje
- 420 ml vody
- 2-3 zralé hrušky, oloupané a nakrájené na kostičky
- hrst sekaných vlašských ořechů
Na drobenku
- 6 lžic bezlepkové mouky (např. Doves Farm bílá bez lepku nebo čistá pohanková)
- 4 lžíce třtinového cukru
- 2 lžíce rostlinného tuku bez obsahu mléčných složek (Hera vegan, Stella, Alsan)
Postup
Bezlepkovou mouku promícháme s mletými ořechy, xanthanem, práškem do pečiva a cukrem. Přidáme olej a vodu a elektrickým šlehačem nebo metličkou umícháme ne příliš řídké těsto. Rozetřeme jej na plech vyložený pečicím papírem, poklademe nakrájenými hruškami a posypeme sekanými vlašskými ořechy. Nakonec koláč zasypeme drobenkou, kterou připravíme z mouky, cukru, a tuku. Pečeme při 160 °C asi 25-30 minut, až začnou okraje koláče růžovět. Hotový koláč necháme krátce vychladnout a poté jej vyndáme na mřížku, aby se odspodu nezapařil.
Poznámky
Doporučuji použít opravdu zralé hrušky a nenahrazovat třtinový cukr bílým – třtinový má jemně karamelovou chuť a skvěle se s hruškami doplňuje.