Vlašskoořechový koláč s hruškami

Suroviny

  • 375 g univerzální bezlepkové mouky (např. Doves Farm samokypřicí)
  • 75 g mletých vlašských ořechů
  • ½ lžičky xanthanu
  • 1 prášek do pečiva
  • 100 g cukru (k hruškám se skvěle hodí tmavý třtinový)
  • 3 lžíce oleje
  • 420 ml vody
  • 2-3 zralé hrušky, oloupané a nakrájené na kostičky
  • hrst sekaných vlašských ořechů

Na drobenku

  • 6 lžic bezlepkové mouky (např. Doves Farm bílá bez lepku nebo čistá pohanková)
  • 4 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce rostlinného tuku bez obsahu mléčných složek (Hera vegan, Stella, Alsan)

 

Postup

Bezlepkovou mouku promícháme s mletými ořechy, xanthanem, práškem do pečiva a cukrem. Přidáme olej a vodu a elektrickým šlehačem nebo metličkou umícháme ne příliš řídké těsto. Rozetřeme jej na plech vyložený pečicím papírem, poklademe nakrájenými hruškami a posypeme sekanými vlašskými ořechy. Nakonec koláč zasypeme drobenkou, kterou připravíme z mouky, cukru, a tuku. Pečeme při 160 °C asi 25-30 minut, až začnou okraje koláče růžovět. Hotový koláč necháme krátce vychladnout a poté jej vyndáme na mřížku, aby se odspodu nezapařil.

 

Poznámky

Doporučuji použít opravdu zralé hrušky a nenahrazovat třtinový cukr bílým – třtinový má jemně karamelovou chuť a skvěle se s hruškami doplňuje.

 
4.4/5 - (20 votes)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *