Vše, co potřebujete vědět o rostlinné stravě a veganském životním stylu
Knížka Veganská kuchyně mě oslovila už na první prolistování. Podobně jako další tituly z nakladatelství Synergie je krásně barevná a plná nádherných fotek, ze kterých určitě dostanete hlad. Knížka má trochu neobvykle dvě autorky, z nichž se každá stala vegankou z jiných důvodů. Gerrie dospěla k veganství ze zdravotních důvodů, Joni kvůli zvířatům. Oba dva pohledy na veganství se v knížce prolínají a doplňují. Autorky jsou vegankami mnoho let a spolupracují i s předními americkými kuchaři a lékaři (dr. Fuhrman, dr. Campbell…), takže kvalita receptů i informací je opravdu dobrá.
První část knihy je teoretická a přináší všechny informace, které by začínající vegan měl získat. Kapitoly Udělejte to pro své zdraví, Udělejte to pro životní prostředí, Udělejte to pro svoji peněženku a Udělejte to pro zvířata nás provázejí jednotlivými aspekty veganství, a to i těmi, které nejsou na první pohled tak zřejmé, jako je například znečišťování životního prostředí živočišnou výrobou nebo problémy s odpadem, který zvířata produkují.
Kapitola Zásady pro veganskou kuchyni přináší rady, jak správně číst etikety, kde hledat skryté živočišné přísady (albumin, karmin, syřidlo, želatinu, v kosmetice keratin či propolis…), jaké veganské náhražky masa a mléčných výrobků můžeme najít v supermarketech a také nás provází méně obvyklými veganskými ingrediencemi (miso, lahůdkové droždí, tekutý kouř nebo u nás téměř neznámý chlebovník – ovoce, které v nezralé podobě dobře nahradí maso).
Po úvodních teoretických kapitolách přicházejí na řadu recepty. Vybírat můžete z vydatných snídaní, salátů, sytých hlavních jídel i sladkých dezertů. Kromě nezbytného seznamu surovin a postupu je každý recept doplněný hlavičkou, ve které je vypíchnutá charakteristika receptu (Bez soji, oříšků, přidaného oleje, přidané soli/cukru, bezlepkové, rychlé a jednoduché). Asi polovina receptů je doplněna nádhernými celostránkovými fotografiemi. Jedna z autorek vaří výhradně bez přidaného oleje, takže přibližně na polovinu receptů můžete nechat olej ve spíži. Neznamená to ale, že by recepty byly bez tuku; ten bezpečně dodají oříšky, semínka, olivy nebo avokádo.
Recepty určitě ocení nejen vegani, ale i alergici na mléko a vejce. Řada pokrmů je navíc přirozeně bezlepková, případně v nich lze lepkovou potravinu jednoduše nahradit. Osobně mě zaujaly např. Kokosový „kozí“ sýr obalený bylinkami (str. 115), Grilovaný citrusový „steak“ z květáku (str. 127), Tahini nudle do misky (str. 132) nebo Vlašskoořechové parmezánové drobení (str. 139).
V samém závěru knížky najdete dva vzorové týdenní jídelníčky a kapitolu Jak být veganem i mimo talíř, která upozorňuje například na používání veganské kosmetiky a oblečení či na šíření veganských ideálů.
Co mě zaujalo
- Podle lékařských výzkumů by mělo být jen asi 5 % kalorií ve stravě z bílkovin. Pro ženy (2000 kcal/den) to představuje asi 25 g proteinů a pro muže (3000 kcal/den) 37.5 g. V dnešní době lidé běžně přijímají kolem 100 g proteinů. Nadbytek proteinů vede ke zvýšené kyselosti organismu a dlouhodobým důsledkem může být, kromě jiného, i zvýšené riziko rakoviny.
- Bílý rafinovaný cukr není veganský, filtruje se přes živočišné uhlí.
- Pro získání 1 kcal v hovězím mase musíme vynaložit 55 kcal na jeho chov, porážku, zpracování, dopravu atd.
- Moc se mi líbí názor, že bychom měli kupovat raději suroviny než jídlo.
Co se mi na knížce líbí
– nádherné fotografie hotových jídel
– koncept vaření bez přidaného oleje: v dobře postavené veganské stravě je dostatek olejů z ořechů, semínek a avokáda a tyto oleje jsou mnohem zdravější než běžné oleje používané na smažení a restování. Sama také běžné oleje omezuji ve prospěch těch z celých surovin, i když občas je použití oleje nezbytné (jak jinak byste připravili zlatavou restovanou cibulku, že?)
– obě autorky jsou vyzrálé a mají s veganstvím mnohaleté zkušenosti. Je to příjemná změna oproti ostatním veganským příručkám, které často píší hodně mladí lidé krátce poté, co se stali vegany
Co se mi na knížce nelíbí
– některé recepty obsahují až příliš mnoho ingrediencí (Červené Chilaquiles 34 položek, Oříškovo-ovocné palačinky 27 položek)
– více než u poloviny receptů mi chybí fotografie, které by mě nalákaly jídlo uvařit
– jedna z autorek je zásadně proti používání přidaného oleje, druhá olej běžně používá. Občas to jde proti sobě, když do receptu bez přidaného oleje druhá autorka připíše poznámku, že olej můžeme použít
Závěrem
Veganská kuchyně je ideální příručkou pro všechny veganské začátečníky, protože přináší nejen recepty, ale také spoustu zajímavých informací. Na své si ale přijdou i pokročilí vegani, kteří se mohou inspirovat některým ze složitějších receptů a vyzkoušet méně obvyklé suroviny (například již zmíněný chlebovník). I když recepty nejsou primárně bezlepkové, celá řada jich lepek neobsahuje a další je možné do bezlepkové podoby jednoduše upravit.