Vánoční "tvarohová" štola s tofu

Surovinyvanocni-tvarohova-stola-s-tofu.jpg

300 g univerzální bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřící)
80 g cukru
1 prášek do pečiva (+1 lžička navíc, pokud nepoužijete samokypřící mouku)
1 lžíce psyllia
strouhaná citronová a pomerančová kůra
hrstka rozinek
hrstka kandovaného ovoce (použila jsem třešně)
hrstka sekaných mandlí
200 g jemného tofu
40 g oleje
voda podle potřeby

Na dozdobení
bezmléčný tuk
rum
moučkový cukr

 

Postup

Psyllium odměříme do hrnečku, zalijeme vodou a necháme nabobtnat. Vodu přidáváme postupně podle potřeby, bobtnání trvá asi deset minut a výsledkem byl měl být gel hustotou připomínající vaječný bílek.
Tofu rozmixujeme nebo rozmačkáme vidličkou na hladkou kaši připomínající měkký tvaroh. Nejlepší je použít hedvábné (silken) tofu, ale postačí i obyčejné ze supermarketu.
Mouku promícháme s cukrem, práškem do pečiva a strouhanou citrusovou kůrou. Přidáme namočené psyllium, rozmačkané tofu a olej. Podle potřeby přiléváme vodu a vymícháme hladké těsto takové hustoty, aby se dalo tvarovat). Nakonec vmícháme rozinky, kandované ovoce a sekané mandle. Plech vyložíme pečicím papírem a vytvarujeme na něj štolu. Správně se má těsto vyválet a přeložit, ale bezlepkovému těstu postačí přendat ho lžící a upravit tvar tak, aby vypadal jako překládaná štola (tj na jedné straně vyšší a na druhé nižší). Případně vytvarujeme jakýkoli jiný tvar dle vlastní libosti.
Plech vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C, do které jsme umístili plecháček s vodou, a pečeme asi 30-40 minut (záleží na troubě, každá peče jinak, propečení zkoušíme špejlí). Upečenou štolu ihned přendáme na kuchyňskou mřížku, aby se odspodu nezapařila a nesrazila. Ještě teplou ji potřeme rozpuštěným bezmléčným tukem (Stella, Alsan) smíchaným s rumem a hustě posypeme moučkovým cukrem.

 

Poznámky

Štola je díky tofu a psylliu krásně vláčná, a to i druhý den (déle už bohužel nepřežila smiley ).

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *