Suroviny
- 1-1.5 litru zeleninového vývaru nebo vody
- 250 g žlutého půleného hrachu
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce uzené papriky
- olej
- uzená (kouřová) sůl
Postup
Na trošce oleje osmažíme nakrájenou cibuli, zasypeme uzenou paprikou, přidáme scezený hrách a prolisovaný česnek a zalijeme vývarem tak, aby sahal alespoň dva centimetry nad hrách. Vaříme do změknutí hrachu, přibližně 30-40 minut. Poté osolíme a rozmixujeme dohladka. Je-li polévka příliš hustá, naředíme ji trochou vody nebo vývaru. Podle potřeby dosolíme a můžeme podávat.
Poznámky
Hrách a uzené, tradiční kombinace, na kterou Češi nedají dopustit. A polévka je grunt, že ano… Původní recept, převzatý z www.toprecepty.cz, vycházel z vývaru z uzeného masa. Jenže co dělat, když jste vegan? Naštěstí u nás zdomácněla uzená paprika, která krásně voní a ještě polévce dodá pěknou barvu. Pokud máte k dispozici uzenou sůl (která je ke koupi v obchodech s kořením), přidejte i tu, uzená chuť se tak ještě prohloubí.