Suroviny
200 g směsi bezlepkových vloček (jáhlové, pohankové, rýžové)
4 lžíce strouhaného kokosu
4 lžíce sušených třešní
3 lžíce agávového (rýžového nebo jiného) sirupu
2 lžíce medu
2 lžíce třtinového cukru
4 lžíce oleje
voda podle potřeby (několik lžiček)
Postup
V misce smícháme všechny sypké suroviny. Přidáme med, sirup, olej a tolik vody, aby se všechny suroviny lehce namočily, ale nevytvořily bláto. Směs necháme alespoň 10 minut stát a poté přendáme do malé formy (silikonové nebo obyčejné vyložené pečicím papírem) a důkladně umačkáme. Pečeme při 170 °C, až než začnou okraje růžovět. Necháme krátce schladnout a vlažné nakrájíme na tyčinky.
Poznámky
Na toto množství jsem použila silikonovou formu na biskupský chlebíček. Hotový flapjack se trochu rozpadal, ale na chuti mu to rozhodně neubralo.
Flapjack je oblíbená anglická pochoutka, řez nebo tyčinka z ovesných vloček, másla, cukru a často sušeného ovoce či oříšků. Na rozdíl od našich müsli tyčinek je hodně vláčný a sytý.