Suroviny
350 g tofu natural
2 lžíce oleje
1 rovná lžička soli
zelené mojo koření dle chuti (dala jsem asi 1.5 lžičky)
voda podle potřeby (asi 100-200 ml)
drobně nasekaná pažitka
Postup
Tofu po vyndání z obalu opláchneme a nakrájíme na kostky. Přidáme olej, sůl a mojo koření, přilijeme 100 ml vody a rozmixujeme dohladka. Pokud je směs příliš hustá a mixér si s ní neporadí, přiléváme po troškách další vodu. Množství vody záleží na pevnosti tofu, na výkonu vašeho mixéru a také na tom, jak moc chcete pomazánku hustou. Na závěr vmícháme drobně nasekanou pažitku a případně dochutíme dalším mojo kořením a solí.
Poznámky
Mojo koření (čteme mocho) pochází z Kanárských ostrovů a existuje ve dvou variantách, zelené a červené. Zelené mojo koření (mojo verde) získává svou barvu ze zelených paprik a dále obsahuje česnek, římský kmín a oregano. Prodává se ve variantách jemné (suave) a pikantní (picante) (objednat ho můžete například zde). Na Kanárských ostrovech se používá na přípravu tradiční mojo omáčky, což je dip vyrobený z mojo koření, oleje (často slunečnicového nebo olivového), soli, octa a česneku. Já jsem se rozhodla s kořením experimentovat a použít ho i na další recepty.
Pozor, i jemná varianta koření je poměrně ostrá a doporučuji ji přidávat po malých množstvích, až než dosáhneme požadované pikantnosti.