Suroviny
- 480 ml vlažné vody
- 2 lžíce olivového oleje
- 2 lžíce octa
- 1.5 kávové lžičky soli
- 1.5 kávové lžičky cukru
- 450 g bezlepkové mouky (např. Doves Farm bílá nebo chlebová, Schär Mix B)
- 2 lžíce jablečné vlákniny
- 1 lžíce karobu
- 1 lžíce mletého lněného semínka
- 1 lžička mletého kmínu
- 2 rovné kávové lžičky sušeného droždí
Postup
Do pekárny nalijeme vlažnou vodu, ocet, olej, sůl a cukr. Sypké suroviny nejdříve promícháme v misce a poté je přidáme do pekárny. Nakonec na mouku nasypeme sušené droždí. Pečeme na program Rychlý, Sprint nebo jiný krátký program (měl by trvat přibližně 2 hodiny). Během prvních deseti minut pomocí gumové stěrky stíráme nepromíchané suroviny ze stěn nádoby a kontrolujeme, zda se směs míchá v celém objemu. Pokud ne, můžeme pekárně pomocí stěrky trochu „pomoct“. Po upečení chléb opatrně vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce.
Poznámky
Zdroj receptu: vlastní tvorba.
Karob se do bezlepkového pečiva přidává kvůli své schopnosti vázat vodu, navíc pečivu dodá pěknou tmavou barvu.
Jablečná vláknina v těstě částečně nahrazuje lepek, je k dostání ve zdravých výživách, případně ji lze nahradit psylliem.