Švestková klevela

Surovinysvestkova-klevela.jpg

1 kg vypeckovaných zralých švestek
200 g cukru
½ lžíce mleté skořice
3 hřebíčky
5 lžic rumu

 

Postup

Zralé švestky rozpůlíme, zbavíme pecky a dáme do hrnce s pevným dnem vařit. Podle potřeby podlijeme malým množstvím vody, ale pokud je ovoce dostatečně zralé, pustí si šťávu samo. Přidáme hřebíček a skořici a za občasného zamíchání vaříme, až se švestky rozvaří. Poté vmícháme cukr a ještě 10 minut vaříme. Nakonec odstavíme z plotny, vmícháme rum a plníme do skleniček. Sterilujeme při 85 °C 20 minut.

 

Poznámky

Klevela se hodí na polití palačinek, bramborových šišek nebo rýžové kaše. Je řidší než povidla a koření jí dodává lehce pikantní chuť.

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *