Suroviny
1 balení bezlepkových špaget
1 cibule
3 stroužky česneku
400 g mraženého listového špenátu
1 hrnek zeleninového vývaru (stačí z kostky)
1 balení sojové smetany
1 lžíce bezlepkové mouky na zahuštění
olej
½ lžičky muškátového oříšku
sůl
pepř
Postup
Na rozpáleném oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme česnek nakrájený na tenké plátky a necháme krátce rozvonět. Vložíme listový špenát, podlijeme vývarem, přidáme muškátový oříšek, osolíme, opepříme a společně 5 minut povaříme. Přilijeme sojovou smetanu a zahustíme moukou rozmíchanou v trošce studené vody. Podle chuti dosolíme.
Špagety uvaříme podle návodu na obalu, slijeme a polijeme omáčkou a můžeme podávat.
Poznámky
Obvykle dávám přednost vaření z přirozeně bezlepkových a bezmléčných surovin a "napodobování" lepkových a mléčných pokrmů neuznávám. Nicméně jsem v reklamním balíčku dostala bezlepkové špagety a sojová smetana se už dlouhou dobu krčila v lednici a čekala na svou premiéru v mé kuchyni, čímž vznikl tento jednoduchý a chutný recept.