Suroviny
1 špagetová dýně
olej
1 malá cibule
750 ml zeleninového vývaru (může být i z kostky)
500 ml rajčatové passaty (husté pyré)
2 bobkové listy
sůl
pepř
1.5 lžíce bezlepkové mouky na zahuštění
100 ml rostlinné smetany
cukr
Postup
Špagetovou dýni přepůlíme, zbavíme semínek a dáme péct do trouby vyhřáté na 180 °C. Pečeme doměkka (záleží na velikosti a stáří dýně, trvá to 20-40 minut). Upečenou dýni pomocí vidličky „vyšpagetujeme“, vlákna se sama krásně oddělí.
Na troše oleje zpěníme drobně nakrájenou cibuli. Zalijeme ji vývarem, přidáme passatu a bobkový list, osolíme a opepříme. Prováříme asi 10 minut, poté vyjmeme bobkový list a zahustíme moukou rozmíchanou v trošce studené vody. Za stálého míchání ještě 5 minut povaříme. Na závěr vmícháme smetanu a dochutíme podle potřeby solí a cukrem. Hotovou omáčkou přelijeme dýňové špagety a ozdobíme zelenými bylinkami.
Poznámky
Rajčatová passata je hustá omáčka z pasírovaných rajčat. Prodává se obvykle u konzervované zeleniny v krabičkách o objemu 500 ml (Kaufland, Penny, Lidl). Na rozdíl od rajčatového protlaku není dochucovaná a má méně intenzivní, ale rajčatovější chuť.