Suroviny
1 špagetová dýně
1 lžíce oleje
sůl
1-2 stroužky česneku
(kari koření nebo kari pasta)
500 g loupaného půleného hrachu
voda na uvaření (nebo uzený vývar)
1.5 lžičky sušené majoránky
1 stroužek česneku
sůl
pepř
3 cibule
olej
zelená petrželka nebo jarní cibulka
zelená petrželka nebo jarní cibulka
Postup
Loupaný půlený hrách přes noc namočíme a druhý den uvaříme v čerstvé vodě doměkka. Část vody slijeme (schováme si ji stranou) a zbytek pomocí tyčového mixeru rozmixujeme dohladka. Podle potřeby naředíme schovaným hrachovým vývarem. Ochutíme majoránkou, prolisovaným česnekem, solí a pepřem.
Mezitím, co se vaří hrách, si dozlatova orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli.
Špagetovou dýni rozpůlíme, odstraníme semínka, rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a v troubě rozehřáté na 180 °C upečeme doměkka. Doba pečení záleží na troubě a na stáří dýně, obvykle je 20-30 min. Upečenou dýni pomocí vidličky „vyšpagetujeme“, vlákna se sama krásně oddělí. Dýňové špagety přendáme do mísy a promícháme s marinádou připravenou z oleje, soli a prolisovaného česneku. Kdo má rád pikantnější chutě, může přidat lžičku kari koření.
A pak už servírujeme. Na talíř dáme porci dýňových špaget, přelijeme je omáčkou a posypeme restovanou cibulkou a petrželkou.
A pak už servírujeme. Na talíř dáme porci dýňových špaget, přelijeme je omáčkou a posypeme restovanou cibulkou a petrželkou.
Poznámky
Zdroj receptu: vlastní tvorba. Špagetová dýně je hodně lehká, a aby jídlo zasytilo a dodalo potřebné živiny, zdá se mi vhodné ji zkombinovat právě s luštěninami, které obsahují dostatek bílkovin. Jak varianta s čočkou (zde) tak tato s hrachem nám doma moc chutnaly.