Suroviny
2 lžíce oleje
1 cibule
½ pórku
1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
5 lžic arašídového másla
3 lžíce sojové omáčky
½ hrnku vody
1 lžička octa (nejlépe bílého vinného nebo rýžového)
1 lžička cukru
1 malá chili paprička
Na ozdobení
nasekané arašídy
zelená část pórku
Postup
Špagetovou dýni rozpůlíme, odstraníme semínka, rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a v troubě rozehřáté na 180 °C upečeme doměkka. Doba pečení záleží na troubě a na stáří dýně, obvykle je asi 30 min. Mezitím, co se peče dýně, si připravíme omáčku.
Na oleji orestujeme drobně nakrájenou cibuli a bílou část pórku. Přidáme zázvor a chili papričku, krátce orestujeme a podlijeme vodou. Vmícháme arašídové máslo, sojovou omáčku, ocet a cukr. Za stálého míchání asi 5 minut povaříme a v případě potřeby naředíme trochou vody. Dochutíme sojovou omáčkou nebo solí tak, aby omáčka byla slanější, protože ji budeme míchat s neochucenou dýní.
Upečenou dýni pomocí vidličky „vyšpagetujeme“, vlákna se sama krásně oddělí. Dýňové špagety přendáme do mísy a promícháme s arašídovou omáčkou. Servírujeme posypané sekanými arašídy a kolečky pórku.
Poznámky
Inspirovala jsem se na www.allrecipes.com/recipe/peanut-noodles. Fotka se mi moc nepovedla, ale je to opravdu výborné!