Suroviny
- 1 balení sojových nudliček
- 1 střední pórek
- 2 lžíce sezamového oleje
- 4 lžíce sojové omáčky
- sůl
- dlouhozrnná rýže
- černý sezam
Postup
Sojové nudličky připravíme podle návodu na obalu. Obvykle se vaří v osolené vodě (případně ve vývaru nebo bujonu) 15 minut. Uvařené se nechají zchladnout a přebytečná voda se z nich vymačká.
Rýži propláchneme a uvaříme tak, jak jsme zvyklí (já ji dusím v 1.5 násobku osolené vody na nejnižším stupni 15 minut). Do uvařené rýže vmícháme několik lžiček černého sezamu.
V hlubší pánvi rozehřejeme sezamový olej. Krátce na něm opečeme uvařenou soju, poté přidáme na kolečka nakrájený pórek a sojovou omáčku a za občasného míchání 5 minut restujeme. Podle potřeby můžeme dosolit, ale sojová omáčka je obvykle slaná dost. Podáváme se sezamovou rýží.
Poznámky
Černý sezam je možné koupit v prodejnách zdravé výživy.
Sojová omáčka se sice vyrábí fermentací pšenice, ale dle řady studijí je bezlepková. Více si můžete přečíst zde.