Sojové nudličky s pórkem a sezamovou rýží

Suroviny

  • 1 balení sojových nudliček
  • 1 střední pórek
  • 2 lžíce sezamového oleje
  • 4 lžíce sojové omáčky
  • sůl
  • dlouhozrnná rýže
  • černý sezam

Postup

Sojové nudličky připravíme podle návodu na obalu. Obvykle se vaří v osolené vodě (případně ve vývaru nebo bujonu) 15 minut. Uvařené se nechají zchladnout a přebytečná voda se z nich vymačká.

Rýži propláchneme a uvaříme tak, jak jsme zvyklí (já ji dusím v 1.5 násobku osolené vody na nejnižším stupni 15 minut). Do uvařené rýže vmícháme několik lžiček černého sezamu.

V hlubší pánvi rozehřejeme sezamový olej. Krátce na něm opečeme uvařenou soju, poté přidáme na kolečka nakrájený pórek a sojovou omáčku a za občasného míchání 5 minut restujeme. Podle potřeby můžeme dosolit, ale sojová omáčka je obvykle slaná dost. Podáváme se sezamovou rýží.

Poznámky

Černý sezam je možné koupit v prodejnách zdravé výživy.
Sojová omáčka se sice vyrábí fermentací pšenice, ale dle řady studijí je bezlepková. Více si můžete přečíst zde.

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *