Suroviny
- 1.5 hrnku čiroku
- 3 lžíce oleje
- 1 cibule
- 2 hrsti sušených hub, případně čerstvé nebo mražené
- 1 lžička sušeného rozmarýnu
- 100 ml rostlinné smetany
- sůl
- pepř
Postup
Čirok propláchneme a nejlépe přes noc namočíme do studené vody. Poté vodu slijeme, čirok zalijeme zeleninovým vývarem a dáme vařit. Vaříme doměkka, asi 50-60 minut, podle potřeby doléváme vodu.
Na rozpáleném oleji necháme zesklovatět drobně nakrájenou cibuli. Přidáme houby (sušené předem namočíme, opět nejlépe přes noc, mražené rozmrazíme, čerstvé očistíme a nakrájíme na plátky). Podlijeme trochou vody a dusíme 20 minut. Na posledních 5 minut přidáme rozmarýn. Když jsou houby měkké, vmícháme uvařený čirok, osolíme, opepříme a společně ještě 5 minut podusíme. Na závěr vmícháme smetanu, podle potřeby dochutíme a můžeme podávat.
Poznámky
Inspirovala jsem se na www.toprecepty.cz, kde jsem objevila recept na rozmarýnovou krkovičku podávanou na smetanových kroupách. Jako vegetarián jsem vynechala krkovičku a kroupy nahradila bezlepkovou alternativou. A moc jsem si pochutnala.