Suroviny
470 ml vlažné vody
2 lžíce oleje
2 lžíce cukru
špetka soli
1/2 lžičky mleté skořice
1/2 lžičky mletého kardamonu
1/2 lžičky xanthanu
50 g amarantové mouky
200 g pohankové mouky
200 g univerzální bezlepkové mouky (použila jsem Procelia)
3 lžíce bramborové vlákniny nebo 2 lžíce psyllia
1,5 lžičky sušeného droždí
hrst slunečnicových semínek
8 sušených švestek
Postup
Do domácí pekárny nalijeme vodu a přidáme sůl, cukr a olej. Všechny mouky si odvážíme do misky, přidáme vlákninu, xanthan a koření a důkladně promícháme. Směs nasypeme na tekutiny v pekárně a na vrch dáme sušené droždí. Zapneme krátký program (měl by trvat přibližně dvě hodiny) a necháme pekárnu zadělat těsto. Mezitím si umyjeme sušené švestky a pokrájíme je na čtvrtiny. Po zaznění signálu pro přidání semínek přidáme k těstu švestky a slunečnicová semínka. Pokud pekárna signál nevydává, přidáme tyto dvě suroviny asi pět minut před dokončením míchání. Dále již necháme pekárnu pracovat a upéct krásně voňavý bochníček.
Poznámky
Jak pejsek s kočičkou pekli dort… Měla jsem těsně před státnicemi a z pilného studování mě přepadla chuť na něco sladkého. Obešla jsem tedy spíž a skříňky a poskládala suroviny, které má před-zkouškami-vyjedená domácnost obsahovala a které se mi zdály, že by mohly jít alespoň trochu chuťově k sobě. Vyšel z toho moc dobrý sladký chlebík. A následující den dopadly podobně dobře i ty státnice .