Suroviny
1 balení směsi Adveni Krekry s chia semínky a brokolicovými klíčky (250 g)
75 g mouky z hnědé rýže
75 g rýžové pudrové mouky
5 g sušeného droždí (2 rovné kávové lžičky)
½ lžičky soli
300 ml vody
Postup
Směs na krekry promícháme s oběma moukami, solí a droždím. Přilijeme vodu a důkladně zamícháme. Směs je zpočátku hodně řídká, ale během chvíle se vločky a semínka nasáknou. Po 15 minutách těsto znovu propracujeme a vytvarujeme z něho asi 5 cm velké koule, které pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Necháme na teplém místě 30 minut kynout. Během této doby si koule trochu sednou a vytvoří bulky.
Troubu předehřejeme na 200 °C a dáme do ní rendlík s vodou, která pomůže bulkám udržet vlhkost. Do předehřáté trouby vložíme plech s bulkami a necháme péct. Po pěti minutách snížíme teplotu na 180 °C a dopečeme ještě asi 15 minut. Doba pečení záleží na troubě a velikosti bulek. Propečenost zkontrolujeme špejlí – pokud se na ni nelepí těsto, jsou bulky upečené.
Hotové bulky necháme vychladnout na mřížce a jíme nejlépe čerstvé. Díky semínkům a vločkám jsou vláčné i druhý den.
Poznámky
Směsi na krekry od Adveni mají mnohem širší využití než jen na přípravu krekrů. Obsahují ovesné vločky, semínka a další zajímavé suroviny (například mořské řasy, brokolicové klíčky, olivy nebo prášek z červené řepy) a slané bulky z nich jsou moc dobré, vláčné a křupavé díky semínkům. Směs na krekry jsem koupila ve zdravé výživě, je možné ji objednat i v eshopu www.bezlepkova.com.