Suroviny
- 250 g rýže
- ½ lžičky sušených bylinek (měla jsem směs petrželky, libečku a celerové nati)
- 1 máslová dýně
- olivový olej
- 1 lžička sladké papriky
- 2 lžíce lahůdkového droždí
- 1 lžíce tahini
- citronová šťáva
- čerstvý koriandr nebo petrželka
- sůl
- pepř
Postup
Dýni oloupeme, vydlabeme vnitřek a nakrájíme na kostičky. Poté ji zakápneme olejem a upečeme v troubě doměkka. Třetinu upečené dýně schováme, zbylé dvě třetiny rozmixujeme s tahini, citronovou šťávou, solí, pepřem, červenou paprikou, lahůdkovým droždím a trochou vody na hustou kaši. Vodu přiléváme podle potřeby.
Rýži propláchneme, zalijeme 1.5 násobkem vody, osolíme, ochutíme sušenými bylinkami a přivedeme k varu. Poté stáhneme na nejnižší stupeň a vaříme pod pokličkou 12-15 minut, až než bude rýže téměř měkká. Následně vmícháme připravené dýňové pyré a společně ještě krátce povaříme, aby se propojily chutě. Na závěr vmícháme kostičky pečené dýně a drobně nasekaný koriandr nebo petrželku.
Poznámky
Recept jsem převzala od Elly Woodwards z blogu Deliciously Ella.