Dobře zpracovaná a krásně barevná knížka, která vám poradí, jak si „prokousat, prožvýkat a prochroupat cestu ke svému lepšímu a zdravějšímu já“
Detoxikace je v dnešní době často skloňované téma. Žijeme v moderním světě a naše těla jsou zanesená chemikáliemi, se kterými denodenně přicházíme do styku. Většina detoxikačních diet je pro řadu lidí příliš náročná. Vždyť kdo z nás zvládne vydržet několik dní jen na výluzích z bylinek nebo zeleninových šťávách, že? Knížka Raw detox od Judity Wignall přináší mnohem příjemnější alternativu detoxikace. Kromě tradičních (a svým způsobem nepřekonatelných) ovocno-zeleninových šťáv zařazuje i polévky, saláty, velká hlavní jídla a dokonce i sladké dezerty. Většina jídel patří mezi raw stravu, tj. jsou připravená při teplotách do
42 °C. Kromě toho ale zařazuje i recepty na teplá jídla, vhodná hlavně pro chladnější období. A to je to, co se mi na knížce a autorčině přístupu líbí nejvíc – není nijak ortodoxní, nepřikazuje, nezakazuje, a navrhuje několik různě náročných alternativ, jak si sestavit vlastní detoxikační program.
K čemu je vlastně detox dobrý? Vyřazuje potraviny a toxické látky, které způsobují onemocnění, přináší oddych pro tělo a umožňuje napumpovat do těla vitamíny, minerály, antioxidanty a fytoživiny. Podporuje také přirozené čisticí procesy těla – lehká strava tělu dodává víc energie na to, aby mohlo odstraňovat toxické látky, opravovat tkáně a napravovat buněčné procesy.
Knížka je rozdělená do čtyř kapitol. V první, nazvané Co je to raw detox, se autorka zabývá tím, jak jsou v dnešní době naše těla zamořená toxickými látkami a jak se jich nejlépe zbavit. Její přístup je založený na používání přirozených potravin, zeleniny, ovoce, mořských řas, semínek a dalších, a naopak na vynechání průmyslově zpracovaných potravin, kukuřičného sirupu, umělých sladidel, trans-tuků, glutamátu a podobně. Druhá kapitola, Připravujeme se na úspěch, uvádí seznam používaných surovin a u některých méně obvyklých vysvětluje, co jsou zač a proč je zařadit do jídelníčku (například xylitol, lecitin nebo řasy dulse). Kromě potravin jsou potřeba i kuchyňští pomocníci: základ tvoří kvalitní mixer (z mé osobní zkušenosti stačí i poměrně obyčejný, nemusíte hned shánět Vitamix nebo Omniblend), užitečný, ale ne nezbytně nutný, je i odšťavňovač. Kromě stravy můžete detoxikaci podpořit také cvičením, kartáčováním suché pokožky, saunováním a výplachy střev. Následující kapitola, Plánujeme raw detox, vysvětluje, jak si rozložit jídla během dne, jak dlouho detoxikaci dodržovat (optimální je 14-21 dní) a přináší návrhy na sedmidenní očistu s nízkým obsahem cukru nebo tuku a také plán na zimní očistu, která zařazuje i teplé a ohřívané pokrmy. Poslední, čtvrtá kapitola, přináší více než stovku receptů, rozdělených tematicky na Pročišťující šťávy, Smoothies, Toniky, elixíry a další nápoje, Polévky, Saláty, Sladké a slané hlavní chody, Dezerty, Dipy, omáčky a pomazánky. Recepty jsou jednoduché a rychlé na přípravu (s výjimkou namáčení ořechů a výrobu domácích rostlinných mlék) a doplněné nádhernými, opravdu jedlými fotkami. Jako nevýhodu vidím časté používání dražších a u nás hůř dostupných surovin (houby chaga, prášky camu camu, maca, ashwagandha a mesquite, čaj matcha, cizrnové miso, řasy kombu, dulse, kelp…). Jako každý, i Judita má své oblíbené suroviny, které se v jejích receptech neustále opakují. Jsou to zejména kokos ve všech podobách (mléko, voda, dužnina, nektar), stevia a okurky. Příjemně mě překvapilo, že se nebojí výrazně dochucovat, běžně používá zázvor, česnek, koření garam masala nebo třeba kayenský pepř.
Když se mi dostane do ruky nová kuchařka, obvykle z ní vyberu jeden dva recepty, které bych ráda vyzkoušela. V této knížce jsem si označila asi 15 receptů, které mě zaujaly, například Zázvorovo-mátová limonáda (str. 75), Brokolicovo-kokosová polévka (str. 96), Zeleninové závitky se zázvorem a pastou miso (str. 136) a Špenátový hummus (str. 165). Podle kuchařky jsem už vyzkoušela Teplé kurkumové mléko (rostlinné mléko s kurkumou, zázvorem a indickým kořením) a Chia nápoj (se zázvorem a grepem) a obojí bylo výborné. V samém závěru je slovníček, který považuji za velmi vydařený a užitečný, protože jak už jsem zmínila, ne všechny suroviny jsou běžně známé, takže nemusíte hned utíkat k internetu a googlit, cože je to camu camu nebo dulse.
Co mě zaujalo
- zemědělství bohatě zásobuje životní prostředí toxickými chemikáliemi – jen v USA je to téměř půl tuny ročně
- běžné vařené jídlo obsahuje 50-70 % živin, které mělo před tepelnou úpravou
- děti mají při narození v pupeční šňůře průměrně 287 umělých chemikálií
- při nemoci je třeba nepotlačovat příznaky, ale léčit příčinu: „Když vám divně hlučí motor v autě, tak nezesílíte rádio. Spravíte motor.“
- 80 % imunitního systému najdeme v trávicí soustavě
- v našich střevech žije kolem 100 bilionů bakterií
- zásada ohledně používání kosmetiky: pokud to nemůžeš sníst, nedávej to na svoji pleť
Co se mi na knížce líbí
– přístup autorky není nijak ortodoxní, nestaví čistě na raw stravě a každý si může „dietu“ přizpůsobit podle svých požadavků
– neomezuje ani velikost porcí, každý má jíst podle svých potřeb
– knížka je moc hezky graficky zpracovaná
– recepty jsou jednoduché a rychlé
– fotografie doprovázející recepty jsou opravdu vydařené
– nebojí se používat koření (česnek, zázvor, pepř, kayenský pepř, garam masala…)
– poznámky překladatele vhodně doplňují, kde sehnat odpovídající výrobky v ČR
Co se mi na knížce nelíbí
– příliš malá písmenka v teoretických kapitolách
– ne všechny suroviny jsou snadno sehnatelné a finančně dostupné, i když v době internetu platí, že nic není nemožné
– Judita hodně jídel doslazuje (stévií, javorovým sirupem, xylitolem) – přiznává, že má ráda sladké, ale myslím si, že se tomu dá odvyknout a hlavně u smoothies mi to přijde zbytečné
– ne všechny recepty jsou doplněné fotografií, což jim ubírá na atraktivitě
Závěrem
Knížka se mi moc líbí, je dobře zpracovaná, přehledná a přínosná nejen pro ty, kdo chtějí podstoupit delší detoxikační program, ale i pro všechny, kdo chtějí ozvláštnit a odlehčit svůj jídelníček.