Suroviny
350 g univerzální bezlepkové mouky (použila jsem Doves Farm samokypřicí)
100 g hladké čirokové mouky (lze nahradit moukou teffovou)
2 lžíce kakaa
1 prášek do pečiva
120 g cukru
4 lžíce oleje
400-450 ml vody
2 hodně zralé banány (čím víc jsou hnědé, tím lépe)
2 sáčky vanilkového pudinku
1 vrchovatá lžíce škrobu (kukuřičný, bramborový nebo tapiokový)
4-6 lžic cukru (dle chuti)
750 ml rostlinného mléka
Postup
Oba druhy promícháme s práškem do pečiva, cukrem a kakaem. Přilijeme olej a vodu a vymícháme ne příliš husté těsto, které rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem. Povrch poklademe kolečky banánu a vložíme do trouby předehřáté na 160 °C. Pečeme asi 20 minut, až než těsto přestane lepit na špejli. Poté koláč vyndáme na mřížku, aby se odspodu nezapařil.
Půl litru rostlinného mléka přivedeme k varu. Ve zbylých 250 ml rozmícháme pudinkové prášky, škrob a cukr, vlijeme do vařícího se mléka a za stálého míchání dvě minuty povaříme. Horký hustý pudink nalijeme na upečený a zchladlý koláč a necháme vychladnout.
Poznámky
S pudinkem je potřeba pracovat rychle a povrch koláče upravit hned po nalití, je hodně hustý a rychle tuhne.
Do těsta je možné přidat skořici nebo umleté ořechy.