Suroviny
250 g tofu natural
1 lžička jedlé sody
2 lžíce oleje
sůl
další přísady na dochucení (bylinky, uzenina, oblíbené koření, česnek…)
Postup
Tofu spolu s olejem rozmixujeme na hladkou pastu. Vmícháme jedlou sodu a necháme v chladu alespoň 15 minut odpočinout. Poté osolíme a vmícháme zvolené přísady na ochucení.
Poznámky
Inspirovala jsem se recepty na domácí tavený sýr, vyráběný z tvarohu a jedlé sody (např. zde). Říkala jsem si, že když to jde z tvarohu, mohlo by to jít i z tofu. Tvarohovou variantu bohužel z důvodu bezmléčné diety nemohu otestovat, takže nevím, jestli je výsledek podobný původnímu receptu, ale i kdyby nebyl, jedná se o moc dobrou pomazánku. Soda tofu hodně nadlehčí, výsledná pomazánka je jemná a krémová.
Podle původního receptu se má pomazánka po odležení se sodou krátce prohřát na pánvičce, ale nevařit. Tento krok jsem vynechala, možná to ale příště zkusím.