Suroviny
3 hrnky nakrájených košťálů (květák, brokolice, kapusta, mangold…)
2 lžíce oleje
2 lžíce tahini
1 stroužek česneku
citronová šťáva podle chuti
sůl
volitelně mletý římský kmín a chilli koření
Postup
Košťály podlijeme trochou vody (stačí přibližně 1/3 hrnku) a uvaříme doměkka, podle druhu zeleniny to trvá asi 10-20 minut). Uvařenou zeleninu necháme vychladnout. Poté ji rozmixujeme s olejem, tahini, citronovou šťávou a prolisovaným česnekem. Podle potřeby naředíme trochou vody, ve které se zelenina vařila. Osolíme, případně dochutíme římským kmínem a chilli kořením a můžeme podávat.
Poznámky
Na farmářském trhu jsem koupila nádherný mangold. Listy jsem použila na přípravu zelených smoothie a košťály mi bylo líto vyhodit, tak jsem pátrala na internetu, jak je využít. Kromě několika restovaných úprav (po čínsku) jsem narazila i na tento recept na „hummus“, který jsem prostě musela vyzkoušet. Pomazánku bych nenazývala hummus, přeci jen postrádá hlavní ingredienci – cizrnu, ale je moc dobrá a určitě bych ji doporučila.
Inspirace: www.slate.com/blogs/browbeat/2015/06/26/chard_stem_hummus_how_to_use_the_stalks_in_an_amazing_dip_and_spread.html