Suroviny
- 1 hrnek pohanky lámanky (může být i pohanka – kroupy)
- 1.5 hrnku vody
- 1 kostka zeleninového bujonu
- 1 cibule
- 1 větší mrkev
- 3 větší růžičky brokolice
- 1 stonek řapíkatého celeru
- 2 stroužky česneku
- sůl
- pepř
Postup
Pohanku propláchneme na sítku pod proudem studené vody. V hrnci přivedeme k varu 1.5 hrnku vody, rozpustíme v ní kostku bujonu, přisypeme pohanku, promícháme a hned stáhneme z plotýnky. Přiklopíme pokličkou a na 20 minut zabalíme do peřin.
Mrkev nahrubo nastrouháme, celer a česnek nakrájíme na plátky, brokolici rozebereme na drobné růžičky nebo nasekáme. Na rozpáleném oleji orestujeme drobně nakrájenou cibuli, v půlce restování přidáme česnek, poté přidáme pokrájenou zeleninu, podlijeme troškou vody (jen několik lžic), přiklopíme pokličkou a 10 minut podusíme. Zeleninovou směs vmícháme do uvařené pohanky, ochutíme solí a pepřem, necháme krátce pod pokličkou dojít, aby se propojily chutě, a můžeme servírovat.
Poznámky
Zeleninu je možné obměňovat dle vlastní chuti nebo stavu zásob.