Suroviny
- 1 cibule
- olej
- ½ menší dýně (nejlépe hokkaido)
- 2-3 mrkve
- 2 brambory
- 2 lžíce sušených polévkových bylinek (libeček, petrželka, celerová nať)
- ½ lžičky muškátového oříšku
- ½ lžičky mletého zázvoru (nebo kousek čerstvého, nastrouhaného najemno)
- sůl
- pepř
Postup
Cibuli nakrájíme na kostičky a orestujeme na oleji do zesklovatění. Přidáme na kostičky nakrájenou dýni, mrkev a brambory a zalijeme 1.2 litru vody. Přidáme polévkové bylinky, muškátový oříšek a zázvor a osolíme. Vaříme pod pokličkou asi 20 minut. Poté rozmixujeme ponorným mixerem dohladka. Podle potřeby doředíme trochou teplé vody a dochutíme solí a čerstvě mletým pepřem.
Poznámky
Pokud používáte čerstvý zázvor, můžete ho najemno nastrouhat a poté z něj do polévky vymačkat pouze šťávu – tak se vyhnete nepříjemným vláknům, která zázvor občas pouští.