Suroviny
350 g univerzální bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřicí)
100 g mletých vlašských ořechů
1 lžíce mletých chia semínek nebo lněného semínka
1 prášek do pečiva
½ lžičky xanthanu
1 lžička perníkového koření
1 lžička skořice
120 g cukru
1 zralý banán
3 lžíce oleje
420-450 ml vody
sekané vlašské ořechy
čokoládová poleva – dvě možnosti:
a) kvalitní hořká čokoláda bez obsahu mléčných složek + kousek rostlinného tuku (Stella, Alsan)
b) 1 cm plátek rostlinného tuku (Stella, Alsan), 1 cm plátek ztuženého tuku (Omega), 2 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce kakaa na vaření
Postup
Všechny sypké suroviny důkladně promícháme. Přidáme banán rozmačkaný vidličkou na kaši, olej a vodu a vymícháme středně husté těsto. To rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 160 °C asi 20-25 minut (zkoušíme špejlí). Upečený perník necháme krátce vychladnout na plechu a poté ho vyndáme na mřížku, aby se odspodu nezapařil. Vychladlý perník polijeme čokoládovou polevu, kterou připravíme buď rozpuštěním čokolády s trochou tuku ve vodní lázni (a), případně zahřátím všech surovin (b) do rozpuštění. Polevu necháme částečně zaschnout a poté posypeme sekanými vlašskými ořechy.
Poznámky
Místo vlašských ořechů můžete použít lískové oříšky. V případě alergie na ořechy je možné zvolit slunečicové semínko nebo šáchor (zemní mandle).