Suroviny
450 g bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřicí)
120 g cukru
1 prášek do pečiva
1 lžička perníkového koření
1 lžička skořice
2 lžíce kakaa
½ lžičky xanthanu nebo guaru
4 lžíce oleje
1 dětská přesnídávka (190 g)
450 ml vody
Na polevu:
25 g bezmléčného margarínu (Stella)
25 g ztuženého tuku (Omega)
1 lžíce kakaa
1 lžíce cukru
strouhaný kokos
Postup
Promícháme mouku s cukrem, práškem do pečiva, kakaem, perníkovým kořením, skořicí a xanthanem. Přidáme olej, citronovou kůru, přesnídávku a vodu a vyšleháme šlehačem. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 160 °C asi 20 minut. Při pečení dáme dospod trouby plecháček s vodou, aby se chlebíček příliš nevysušil. Po upečení necháme velmi krátce zchladnout na plechu a poté vyndáme na kuchyňskou mřížku, aby se odspodu nezapařil.
V rendlíčku smícháme všechny suroviny na polevu a na mírném plameni zahříváme, až se vše spojí. Polevu nalijeme na upečený a vychladlý perník. Necháme krátce zatuhnout a posypeme strouhaným kokosem.
Poznámky
Přesnídávku můžete obměňovat podle libosti. Nejčastěji používám neslazenou jablečnou, ale moc dobrá je i banánová. Místo čokoládové polevy můžete připravit citronovou (cukr moučka + citronová šťáva), případně perník pomazat povidly nebo hustým džemem.
Perník je naprosto úžasný! Chuť nepadá na jazyk. Nedrobí se, je vláčný, ale zároveň nemá ani tendenci navlhnout a ,,rozčvachtat se,,. Za mě nejlepší perník bez lepku, laktozy a vajec, který jsem kdy jedla 🙂 Moc děkuji za recept 🙂
Moc děkuji, mám velkou radost, že Vám chutná :). Petra M.