Suroviny
200 g směsi Schär Mix C
75 g bezmléčného tuku (např. Stella nebo Alsan)
35 g moučkového cukru
2 lžíce tekutého medu
2 lžíce agávového sirupu (nebo dohromady 4 lžíce medu)
1 lžíce lněné mouky nebo namletého lněného semínka + 5 lžic vody
½ lžičky jedlé sody
½ lžičky perníkového koření
několik lžic rostlinného mléka
případně kakao, pokud chcete mít perníčky tmavé
na polevu moučkový cukr a citronová šťáva
Postup
Ze všech surovin vypracujeme pevné nelepivé těsto, které necháme asi hodinu odpočinout. Poté ho rozválíme na přibližně 4 mm vysokou placku a vykrájíme požadované tvary. Ty rozložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 160 °C asi 20 minut. Upečené perníčky necháme vychladnout a poté ozdobíme polevou připravenou z moučkového cukru a citronové šťávy.
Poznámky
Perníčky jsou po upečení tvrdší, můžete je nechat několik dní rozležet.
Na vyvalování používám silikonový vál i váleček, takže těsto již nepodsýpám. Pokud budete vyvalovat na dřevě, podsypte těsto trochou bezlepkové mouky.
Na vykrajování doporučuji jednodušší tvary, které se nebudou lámat.
Pokud vám nevadí vejce, můžete na zdobení připravit klasickou bílkovou polevu (vyšlehaný bílek s moučkovým cukrem), tato z cukru a citronové šťávy není tak krásně bílá a hůř se s ní zdobí, ale jako náhražka pro alergiky udělá výbornou službu. Na perníčky jsem ji nanášela pomocí párátka a volila jednodušší motivy.
Světlá varianta bez kakaa
Dobrý den,
Perníčky jsem podle receptu „2015“ dělala už podruhé. Chuťově byly výborné, jí je jak syn, tak i alergická a silně k jídlu nedůvěřivá dcera, což je velký úspěch. Doufala jsem, že z nich pro ni budu moct k narozeninám vykrojit oblíbenou Peppu, když už mám vykrajovátka, ale nechám je spíš na linecké.
Ani v jednom případě nebylo těsto tuhé, a to jsem teď napodruhé vynechala i rostlinné mléko. Někde dělám chybu. Nicméně šla vykrojit všechna „objednaná“ zvířátka včetně ježka, medvěda či žáby, jen to chtělo podsypat moukou.
Pečení dle předpisu, chuť je báječná.
Mockrát Vám děkuji za velkou pomoc s pečením pro dceru, je to dar. Až se mi trochu uvolní ruce, chystám na podobné „zdarma stránky“ o úplně jiném tématu, kde pracuji metodou pokus/omyl + desítky hodin na internetu zase já kvůli synovi. Též chci jiným lidem usnadnit život. Ještě jednou děkuji a hodně zdraví a štěstí. Z.
Moc děkuji za milý komentář. Za řídkým těstem může být několik původců – každá mouka trochu jinak saje, každý tuk má trochu jiný obsah vody a každý med je jinak tekutý. V průběhu let se navíc mění složení výrobků, tak je možné, že v roce 2015, kdy recept vznikl, bylo třeba v tuku víc vody nebo v mouce víc škrobu (složení mouky se změnilo 100%).
Zdraví
Petra M.