Suroviny
400 g bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřící)
100 g cukru
1 prášek do pečiva
½ lžičky xanthanu nebo guaru
šťáva a kůra z ½ citronu
3 lžíce oleje
375 ml vody
ovoce (jahody, rybíz, meruňky, švestky, banán…)
na drobenku:
6 lžic pohankové mouky
4 lžíce třtinového cukru
2 lžíce rostlinného margarínu bez obsahu mléčných složek (Stella, Alsan)
Postup
Do hlubší mísy odměříme sypké suroviny a lehce je promícháme. Přidáme tekutiny a elektrickým šlehačem nebo metličkou umícháme ne příliš řídké těsto. Rozetřeme jej na plech vyložený pečicím papírem, poklademe drobně pokrájeným ovocem a posypeme drobenkou, kterou připravíme z pohankové mouky, cukru a margarínu. Pečeme při 160 °C asi 30 minut, až začnou okraje koláče růžovět. Hotový koláč necháme krátce vychladnout a poté jej vyndáme z plechu, aby se odspodu nezapařil.
Do drobenky můžeme přidat 1 lžíci jemně sekaných mandlí.
Poznámky
Po třech letech na dietě jsem konečně sesbírala odvahu na koláč, který nebude jen samotné suché těsto. Bála jsem se, aby se pod těžkým ovocem nesrazil, ale jak je vidět z obrázku, dopadlo to dobře. Takže odteď pečení s ovocem zdar!
Mohu se zeptat, zda by napriklad sel upect i z DF bile chlebove mouky?:( Dcery totiz krome lepku, mleka, vajec a soji nemohou i kukurici a slunecnici.
Dobrý den,
na pečení bez lepku, mléka a vajec dohromady se mi nejvíce osvědčila právě DF samokypřicí, zkoušela jsem snad všechny mouky dostupné na našem trhu. Nicméně z DF bílé chlebové se pečení celkem také daří, jen konzistence je už horší. Určitě do těsta přidejte xanthan nebo guar, pečte pomalu na delší dobu a doporučuji přidat i něco pro zvlhčení – třeba rozmačkaný banán, trochu jablečné přesnídávky, nastrouhanou cuketu, viz nápady v mých receptech. Na blogu jste napsala tři víceméně stejné dotazy pod různé recepty, tak snad nebude vadit, když odpovím pouze sem. Držím palce, ať se Vám pečení podaří.
Petra M.