Suroviny
Dortový korpus:
900 g univerzální bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřící)
210 g cukru
2 balení prášku do pečiva
1 lžička xanthanu
strouhaná kůra z 1 citronu
300 g jablečného pyré (1.5 dětské jablečné přesnídávky)
8 lžic oleje
700 ml vody
Promazání:
pikantní džem (nejlépe domácí rybízový)
Krém:
2 balíčky kokosového pudinku (Dr. Oetker, může být i vanilkový)
500 ml rostlinného mléka
3 lžíce cukru
85 g rostlinného margarínu (Stella)
½ ztužovače šlehačky (Dr. Oetker)
Poleva:
200 g hořké čokolády bez obsahu mléka (nejlepší je na vaření z Lidlu)
30 g ztuženého tuku (Omega)
30 g rostlinného tuku (Stella)
Ozdobení:
1 balení rostlinné šlehačky (Soyatoo, použila jsem kokosovou, ale může být i rýžová nebo sojová)
1 a ½ ztužovače šlehačky (Dr. Oetker)
1 balení rumových pralinek (Orion)
čokoládové hoblinky z bezmléčné čokolády
Postup
Ze všech surovin na korpus vypracujeme ručním šlehačem středně husté těsto. Na dno dortové formy (rozevírací, průměr 26 cm) vystřihneme kolečko pečicího papíru a na něj rozetřeme 1/3 připraveného těsta. Vložíme do trouby vyhřáté na 160 °C a upečeme (asi 15 min). Po upečení necháme kratičce vychladnout ve formě, uvolníme okraje, otevřeme a upečený korpus i s papírem přeneseme na mřížku. Stejným způsobem upečeme i zbývající dva korpusy. Korpusy necháme zcela vychladnout a poté ze spodní strany opatrně sundáme pečicí papír.
Na krém si uvaříme hustý pudink ze dvou balení pudinku, 500 ml mléka a 3 lžic cukru. Ještě do teplého vmícháme Stellu a za občasného zamíchání necháme vychladnout. Poté přisypeme ½ balení ztužovače šlehačky a ručním šlehačem vyšleháme do hladkého hustého krému.
První upečený korpus potřeme pikantním džemem (tím nešetříme, zvláční celý dort) a na ni opatrně naneseme třetinu pudinkového krému. Přiklopíme druhým korpusem a i ten potřeme džemem a krémem. Přiklopíme třetím korpusem, který otočíme tak, aby rovná strana ode dna směřovala nahoru. Zbývající pudinkový krém použijeme na zarovnání okrajů a vyplnění „děr“ na bocích.
Ve vodní lázni rozpustíme čokoládu na vaření se ztuženým a rostlinným tukem. Polevu pomocí plastové stěrky rozetřeme kolem celého dortu, jak shora, tak na bocích.
Rostlinnou šlehačku promícháme se ztužovačem a ručním šlehačem šleháme alespoň 2 minuty, než vznikne nadýchaný hustý krém. Pomocí zdobicího sáčku jím ozdobíme celý dort, shora i z boků. Na závěr dort dozdobíme pralinkami a čokoládovými hoblinkami. Necháme vychladit a můžeme ho předat oslavenci.
Poznámky
Toto byl můj první pokus o dort vůbec, a to rovnou bez lepku, mléka a vajec. O to víc jsem pyšná na to, že se povedl.
Korpusy jsem pekla ve dvou formách, abych nemusela čekat, než z jedné vyndám upečený korpus, zchladne a umyji ji.
Těsta bylo hodně, příště bych dort připravovala nejspíš jen ze 750 g mouky.
Pudinkového krému naopak bylo málo, ten bych připravila alespoň ze 3 sáčků pudinku a 750 ml mléka.
Rostlinná šlehačka Soyatoo byla velmi hustá, vlastně vypadala už v krabičce jako hotový krém. Teprve po vyšlehání získala nadýchanou konzistenci. Je také možné použít jinou rostlinnou šlehačku, v poslední době se jich na trhu objevila celá řada.