Suroviny
Guacamole
1 zralé avokádo
1 menší rajče
citronová šťáva
sůl
pepř
½ stroužku česneku
Rajčatová salsa
2 velká rajčata
1 stroužek česneku
hrst čerstvých lístků bazalky
sůl
pepř
Hummus
1 hrnek uvařené nebo konzervované cizrny
2 lžíce sezamové pasty tahini
1 lžíce oleje
citronová šťáva
římský kmín
sůl
pepř
nachos lupínky
Postup
Guacamole
Avokádo rozpůlíme, odstraníme pecku, lžící vydlabeme dužninu a vidličkou ji trochu rozmačkáme. Rajče rozpůlíme a odstraníme tekutý vnitřek (můžeme si ho schovat do nějakého dalšího pokrmu). Dužninu pokrájíme na drobné kostičky. Rozmačkané avokádo smícháme s nakrájeným rajčetem a prolisovaným česnekem. Zakápneme citronovou šťávou a podle chuti osolíme a opepříme.
Rajčatová salsa
Rajčata rozpůlíme, odstraníme tekutý vnitřek a dužninu pokrájíme na drobné kostičky. Vmícháme prolisovaný česnek a drobně nasekanou bazalku. Podle chuti osolíme a opepříme.
Hummus
Cizrnu nasypeme do nádoby vhodné k mixování, přilijeme 50 ml studené vody a rozmixujeme ponorným mixérem na jemnou kaši. Přidáme citronovou šťávu, olej, tahini, prolisovaný česnek, římský kmín a sůl. Dobře promícháme a případně podle potřeby zředíme ještě trochou studené vody.
Všechny připravené dipy naservírujeme na mističky doprostřed stolu a doplníme lupínky nachos.
Poznámky
Oblíbené pohoštění na jakoukoli oslavu. Hosté si ani neuvědomí, že jedí a mlsají bez lepku, mléka i vajec.