Suroviny
210 g univerzální bezlepkové mouky (Schär Mix C)
140 g bezmléčného tuku (Stella)
50 g moučkového cukru
1/3 lžičky xanthanu
Na nádivku
7 lžic mletých vlašských ořechů
1 lžíce pikantního džemu (meruňkový, rybízový)
1 lžíce rumu
Na posypání vanilkový moučkový cukr
Postup
Ze všech surovin vypracujeme klasické linecké těsto. Vyválíme ho na tloušťku 3 mm a vykrajujeme kolečka velká asi 5 cm. Doprostřed každého kolečka dáme malou lžičku nádivky, připravené promícháním ořechů s džemem a rumem (podle potřeby přidáme ještě trochu rumu nebo kapku vody tak, aby se nádivka nerozsýpala). Kolečko opatrně přehneme a okraje spojíme. Mušličky pokládáme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme je při 160 °C asi 15 minut. Po upečení je ještě na plechu přes sítko posypeme moučkovým cukrem a necháme vychladnout. Teprve poté s nimi manipulujeme.
Poznámky
Přiznávám bez mučení, že bezlepkové těsto má tendenci v místě ohybu praskat, ale tomu, kdo stejně jako já odmala miluje ořechové mušličky a chce si na nich pochutnat i při dietě, to určitě nebude vadit.
Nádivku připravuji vždy od oka a už ji nedoslazuji, nemám ráda přeslazené cukroví.
Vanilkový cukr si vyrábím doma tak, že do dózy s moučkovým cukrem přidám přepůlený vanilkový lusk.