Suroviny
1 hrneček hnědé čočky (80 g)
1 hrneček rýže (100 g)
2 cibule
3 lžíce oleje
2 stroužky česneku
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička mletého koriandru
1 bobkový list
2 kuličky nového koření
½ lžičky skořice
chili koření dle chuti
hrst listového špenátu
hrst sekaného pórku
čerstvý koriandr
Postup
Čočku na několik hodin namočíme.
Cibule nakrájíme na měsíčky a osmažíme na oleji dozlatova. Poté polovinu odendáme stranou a ke zbylé části přisypeme koření (římský kmín, koriandr, skořici, chili) a nasekaný česnek a minutu společně orestujeme. Přisypeme slitou čočku, bobkový list a nové koření a zalijeme vodou tak, aby byla čočka potopená. Osolíme a vaříme 15 minut. Poté přidáme propláchnutou rýži, osolíme, dolijeme asi 1 hrneček vody a vaříme dalších 10 minut. Podle potřeby doléváme další vodu. Po deseti minutách přidáme nasekaný pórek a špenát a ještě 5 minut povaříme. Nakonec vmícháme nasekaný čerstvý koriandr. Posypeme dozlatova opečenou cibulkou, kterou jsme na začátku odebrali, a ihned podáváme.
Poznámky
Mujadara je pokrm typický pro Střední Východ, ovlivněný indickou kuchyní. Připravuje se obvykle z čočky, rýže, výrazného indického koření a spousty restované cibule. Chuť ještě doladí čerstvé zelené bylinky. Protože se mi pokrm zdál málo „zelený“ (zeleninový), přidala jsem ještě trochu špenátu a pórku.
Inspirovala jsem se na www.holycowvegan.net a www.immigrantstable.com.