Suroviny
400 g bezlepkové mouky (Doves Farm samokypřicí)
100 g mletého máku
130 g cukru
1 prášek do pečiva
½ lžičky xanthanu nebo guaru
1 lžička skořice
2 velké mrkve (300-400 g)
450 ml vody
4 lžíce oleje
Postup
Odvážíme mouku, mák, cukr, přidáme prášek do pečiva, skořici a xanthan a vše důkladně promícháme. Vmícháme najemno nastrouhanou mrkev, olej a vodu. Je-li těsto příliš tuhé, zředíme ho ještě trochou vody. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme při 160 °C, dokud se nelepí na špejli (25-30 minut). Makovec necháme krátce vychladnout na plechu a poté přendáme na mřížku, aby se odspodu nezapařil a nesrazil.
Studený moučník můžeme ještě polít citronovou polevou (moučkový cukr + citronová šťáva) nebo jen pocukrovat a ozdobit čerstvým ovocem.
Poznámky
Inspirovala jsem se na www.toprecepty.cz receptem na Mrkvový makovec od uživatelky Kiara a upravila ho pro potřeby naší diety.