Suroviny
210 g univerzální bezlepkové mouky (Doves Farm chlebová bílá)
140 g bezmléčného tuku (Stella)
50 g moučkového cukru
1/3 lžičky xanthanu
mandle (loupané nebo neloupané), čtvrtky vlašských ořechů, sušené ovoce
čokoláda na vaření
Postup
Ze všech surovin vypracujeme klasické linecké těsto. Vyválíme ho na tloušťku 2-3 mm a formičkou vykrajujeme medvídky. Každému medvídkovi vložíme na bříško mandli, vlašský ořech nebo kousek sušeného ovoce. Opatrně přes tento „náklad“ ohneme jednu tlapičku. Pokud se nám při ohýbání tlapka ulomí (což se u bezlepkového těsta stává dost často), jen ji lehce přimáčkneme, aby zůstala držet u tělíčka. Medvídky přeneseme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme je při 160 °C asi 15 minut. Po upečení je necháme na plechu zcela vychladnout. Na závěr rozehřejeme čokoládu a párátkem nakreslíme každému medvídkovi oči a čumáček. Ti trpělivější mohou medvídkům nakreslit i drápky na tlapkách.
Poznámky
Medvídci byli internetovým hitem loňských Vánoc. Letos jsem je zkusila převést do bezlepkovo-bezvaječno-bezmléčné podoby. Jsou tak roztomilí, že nám je líto je jíst.