Suroviny
6 lžic drceného lněného semínka
1 lžíce sezamových semínek
½ lžičky chlebového koření
sůl
¾ lžičky prášku do pečiva
1 vejce
3 lžíce vody
Postup
V misce smícháme všechny ingredience. Těsto přendáme do zapékací nádoby a necháme chvíli odstát. Pečeme 20 minut na 180 stupňů. Po upečení vyklopíme a necháme vychladnout na mřížce, aby se bulky ve formě nezapařily.
Poznámky
Lněné semínko se sice dá koupit už namleté (např. v DM drogerii), ale je zbytečně drahé. V DM kupuji 500g balení lněného semínka a melu si ho doma na mlýnku na mák. Další varianta je drtit ho v hmoždíři, ale to je dost zdlouhavé.
Na zapékání se mi osvědčila silikonová forma (bohužel mám jen formu na muffiny, ale aspoň jsou houstičky roztomilé). Na rozdíl od jiných forem se silikon nemusí vymazávat olejem, což je velké plus, protože lněné semínko samo o sobě obsahuje dost oleje.
Ze 6 lžic semínek mi vychází 3 maličké bulky-muffinky nebo jedna velká. Bulky jsou měkké a nadýchané. Chuťově se těžko k něčemu přirovnávají, možná k měkkému celozrnnému chlebu.
Nápad převzat z www.delicious-blog-lucie.blogspot.cz – recept Pečení bez mouky… Lněné bulky, recept jsem ale značně upravila.