Suroviny
450 g bezlepkové mouky (použila jsem 225 g Marks and Spencer a 225 g Jizerky)
2 lžíce instantní bramborové kaše bez obsahu mléka
2 lžíce mletého lněného semínka
1 lžíce celého lněného semínka
0,5 lžičky mletého kmínu
1,5 kávové lžičky soli
1,5 kávové lžičky cukru
2 rovné kávové lžičky sušeného droždí
430 ml vlažné vody
2 lžíce olivového oleje
2 lžíce octa (nejlépe jablečného)
Postup
Sypké suroviny odměříme do mísy a promícháme. Přidáme všechny tekutiny a zaděláme kynuté těsto. Propracováváme alespoň pět minut. Bez kynutí ihned zpracujeme na požadované tvary:
Houstičky – navlhčenýma rukama tvarujeme větší kuličky, které pokládáme do formy na muffiny. Těsto by mělo sahat asi do 2/3 formičky.
Bagetky – těstem naplníme formu na mini biskupské chlebíčky, opět plníme asi do 2/3 výšky formy.
Těsto necháme ve formách 45 minut kynout. Poté potřeme vlažnou vodou, houstičky nařízneme ostrým nožem do kříže a posypeme lněným semínkem. Pečeme při 160 °C asi 20 minut (zkoušíme špejlí). Protože těsto neobsahuje vejce ani žádnou tmavou mouku, zůstane na povrchu „škrobově“ bílé i po upečení.
Hotové bagetky a houstičky vyndáme z trouby, necháme asi 5 minut zchladnout na plechu a poté přendáme na mřížku nebo dřevěné prkénko, aby dovychladly a současně se nezapařily.
Poznámky
Zdroj receptu: vlastní tvorba.
Forma na minibiskupské chlebíčky (viz foto) se nám velmi osvědčila. Pečivo je díky ní rovnou naporcované a mnohem snáz se kamkoli transportuje než doma upečený a nakrájený chléb.