Suroviny
250 g bezlepkové mouky (použila jsem Doves Farm samokypřící)
1.5 lžičky sušeného droždí
1 lžíce cukru
2 špetky soli
2 lžíce oleje
250 ml vlažné vody
olej na smažení
česnek, kečup, veganský sýr nebo uzené tofu na ozdobení
Postup
Ze všech surovin zaděláme řidší těsto, které necháme alespoň hodinu nakynout. Podle potřeby můžeme přidat trochu vody nebo mouky. Po nakynutí těsto vyklopíme na pomoučněný talíř nebo vál a pomoučněnýma rukama odtrháváme malé kousky, ze kterých formujeme placičky. Smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje z obou stran dozlatova. Po osmažení odkládáme na ubrousek, aby vysál přebytečný olej. Podáváme potřené rozetřeným česnekem, pokapané kečupem a případně posypané (veganským) sýrem nebo uzeným tofu.
Poznámky
Langošové těsto z bezlepkové mouky je méně pevné než klasické, proto je lepší dělat langoše menší, aby se netrhaly. Já jsem dělala velké asi 7 cm v průměru.
Pro bezmléčnou dietu buď vynecháme sýr na posypání, nebo použijeme bezmléčný veganský sýr (např. značky Veganline, Scheeze, Cheezly…).
Při smažení je třeba nešetřit olejem a mít ho dobře rozpálený. Langoše rozhodně nepatří mezi dietní či zdravou stravu, ale jednou za čas se přeci může zhřešit
Zdroj receptu: vlastní tvorba.
Dobry den je mozne pouzit v receptech kde je bzlp mouka i klasickou? Dekuji za odpoved
Dobrý den, nikdy jsem to nezkoušela, ale věřím, že ano. Recepty vlastně dělám úpravou receptů z lepkové mouky. Ale doporučuji na začátek dát trochu méně tekutin a postupně přidávat podle potřeby, protože bezlepková mouka jinak saje.
Petra