Langoše

Surovinylangose.jpg

250 g bezlepkové mouky (použila jsem Doves Farm samokypřící)
1.5 lžičky sušeného droždí
1 lžíce cukru
2 špetky soli
2 lžíce oleje
250 ml vlažné vody

olej na smažení
česnek, kečup, veganský sýr nebo uzené tofu na ozdobení

 

Postup

Ze všech surovin zaděláme řidší těsto, které necháme alespoň hodinu nakynout. Podle potřeby můžeme přidat trochu vody nebo mouky. Po nakynutí těsto vyklopíme na pomoučněný talíř nebo vál a pomoučněnýma rukama odtrháváme malé kousky, ze kterých formujeme placičky. Smažíme ve vyšší vrstvě rozpáleného oleje z obou stran dozlatova. Po osmažení odkládáme na ubrousek, aby vysál přebytečný olej. Podáváme potřené rozetřeným česnekem, pokapané kečupem a případně posypané (veganským) sýrem nebo uzeným tofu.

 

Poznámky

Langošové těsto z bezlepkové mouky je méně pevné než klasické, proto je lepší dělat langoše menší, aby se netrhaly. Já jsem dělala velké asi 7 cm v průměru.
Pro bezmléčnou dietu buď vynecháme sýr na posypání, nebo použijeme bezmléčný veganský sýr (např. značky Veganline, Scheeze, Cheezly…).
Při smažení je třeba nešetřit olejem a mít ho dobře rozpálený. Langoše rozhodně nepatří mezi dietní či zdravou stravu, ale jednou za čas se přeci může zhřešit

Zdroj receptu: vlastní tvorba.

 
Jak se vám líbil příspěvek?

2 komentáře

  1. Michaela Reagovat

    Dobry den je mozne pouzit v receptech kde je bzlp mouka i klasickou? Dekuji za odpoved

    • Petra Autor článkuReagovat

      Dobrý den, nikdy jsem to nezkoušela, ale věřím, že ano. Recepty vlastně dělám úpravou receptů z lepkové mouky. Ale doporučuji na začátek dát trochu méně tekutin a postupně přidávat podle potřeby, protože bezlepková mouka jinak saje.
      Petra

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *