Suroviny
- ½ květáku
- 3 brambory
- 1 menší cibule
- hrst sušených hub
- ½ lžičky mletého kmínu
- 4 bobkové listy
- 6 kuličky nového koření
- 6 kuličky černého pepře
- 2 lžíce jemně nasekaného kopru
- sůl (nejlépe černá sůl – chutná po vajíčkách)
- 2 lžíce bezlepkové mouky na zahuštění (používám Doves Farm bílá bez lepku)
- 200 ml rostlinné smetany
- ocet
- cukr
Postup
Brambory a košťál z květáku pokrájíme na drobné kostičky, květák rozebereme na růžičky, cibuli jemně nasekáme a vše dáme s houbami a kořením (nejlépe uzavřeným ve vajíčku na čaj) vařit do 1.5 litru vody. Asi po 20 minutách, když je vše měkké, zahustíme moukou rozmíchanou v trošce studené vody. Za občasného zamíchání povaříme alespoň 5 minut. Přilijeme rostlinnou smetanu, přidáme jemně nasekaný kopr, dosolíme a případně podle chuti dochutíme octem a cukrem.
Poznámky
Inspirovala jsem se na www.toprecepty.cz receptem na Květákovou kulajdu II od uživatelky Anny Kočíkové. Polévku jsem upravila do veganské a bezlepkové podoby.