Suroviny
- 800 g mrkve
- olej
- sůl
- pepř
- 2 stroužky česneku
- 1 cibule
- římský kmín
- zázvor
- volitelně zeleninový vývar
Postup
Mrkev nakrájíme na proužky, smícháme s olejem, solí a pepřem a pečeme spolu s česnekem na 200 °C cca 20–25 minut.
Mezitím na oleji orestujeme cibuli s římským kmínem a zázvorem. K hotové cibuli přidáme upečenou mrkev. Všechnu zeleninu rozmixujeme s vodou či vývarem, dosolíme a necháme projít varem.
Polévku můžeme podávat ozdobenou rostlinnou smetanou, semínky nebo třeba bezlepkovými krutony.
Poznámky
Mrkev je možné péct současně s bylinkami, např. rozmarýnem nebo tymiánem.
Pro zjemnění je možné na závěr do polévky vmíchat trochu rostlinné smetany.
Namísto krutonů je možné do polévky přidat uvařenou cizrnu.