Krémová polévka z pečené mrkve

Suroviny

  • 800 g mrkve
  • olej
  • sůl
  • pepř
  • 2 stroužky česneku
  • 1 cibule
  • římský kmín
  • zázvor
  • volitelně zeleninový vývar

Postup

Mrkev nakrájíme na proužky, smícháme s olejem, solí a pepřem a pečeme spolu s česnekem na 200 °C cca 20–25 minut.

Mezitím na oleji orestujeme cibuli s římským kmínem a zázvorem. K hotové cibuli přidáme upečenou mrkev. Všechnu zeleninu rozmixujeme s vodou či vývarem, dosolíme a necháme projít varem.

Polévku můžeme podávat ozdobenou rostlinnou smetanou, semínky nebo třeba bezlepkovými krutony.

Poznámky

Mrkev je možné péct současně s bylinkami, např. rozmarýnem nebo tymiánem.

Pro zjemnění je možné na závěr do polévky vmíchat trochu rostlinné smetany.

Namísto krutonů je možné do polévky přidat uvařenou cizrnu.

5/5 - (2 votes)

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *