Zeleninová krémová polévka s nádechem Indie

Suroviny

  • 4 velké brambory
  • 3 mrkve
  • 1 cibule
  • olej
  • 1-2 lžičky kari koření
  • 2 dcl rostlinného mléka
  • sůl
  • 1/3 lžičky pepře
  • 1/3 lžičky mletého kardamonu
  • 1/3 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/3 lžičky mletého koriandru
  • citron 

Postup

Brambory i mrkev oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a na oleji osmažíme do zesklovatění. Přidáme kari koření, dobře rozmícháme, aby se v tuku rozpustilo a zavonělo. Poté přidáme kostičky brambor a mrkve a zalijeme asi 1.25 litrem vody. Přidáme sůl, pepř, kardamom, římský kmín a koriandr. Vaříme, až než zelenina změkne, přibližně 25 minut. Necháme mírně zchladnout a rozmixujeme ponorným mixerem do hladka. Zjemníme mlékem, a je-li polévka příliš hustá, rozředíme ještě trochou vody nebo vývaru. Citron umyjeme a z poloviny ostrouháme kůru. Tu vmícháme do polévky spolu s několika kapkami citronové šťávy. Podle vlastní chuti dochutíme solí, pepřem a kari kořením.

Poznámky

Polévka není indická v pravém slova smyslu, Indové jednak polévky moc nejedí a jednak by postupovali zcela jinak, ale vůní i chutí indická jídla připomíná.

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *