Suroviny
- 4 velké brambory
- 3 mrkve
- 1 cibule
- olej
- 1-2 lžičky kari koření
- 2 dcl rostlinného mléka
- sůl
- 1/3 lžičky pepře
- 1/3 lžičky mletého kardamonu
- 1/3 lžičky mletého římského kmínu
- 1/3 lžičky mletého koriandru
- citron
Postup
Brambory i mrkev oloupeme a nakrájíme na kostičky. Cibuli oloupeme, nakrájíme najemno a na oleji osmažíme do zesklovatění. Přidáme kari koření, dobře rozmícháme, aby se v tuku rozpustilo a zavonělo. Poté přidáme kostičky brambor a mrkve a zalijeme asi 1.25 litrem vody. Přidáme sůl, pepř, kardamom, římský kmín a koriandr. Vaříme, až než zelenina změkne, přibližně 25 minut. Necháme mírně zchladnout a rozmixujeme ponorným mixerem do hladka. Zjemníme mlékem, a je-li polévka příliš hustá, rozředíme ještě trochou vody nebo vývaru. Citron umyjeme a z poloviny ostrouháme kůru. Tu vmícháme do polévky spolu s několika kapkami citronové šťávy. Podle vlastní chuti dochutíme solí, pepřem a kari kořením.
Poznámky
Polévka není indická v pravém slova smyslu, Indové jednak polévky moc nejedí a jednak by postupovali zcela jinak, ale vůní i chutí indická jídla připomíná.