Suroviny
100 g pohankové mouky
100 g jáhlové mouky
100 g rýžové mouky
100 g tapiokové škrobové mouky
50 g hladké čirokové mouky
50 g šáchorové mouky
120 g cukru
4 lžíce oleje
1 jablko
1 a ½ prášku do pečiva
350 ml vody
směs lesního ovoce – ostružiny, maliny, borůvky
Postup
Všechny sypké suroviny promícháme, přidáme najemno nastrouhané jablko, olej a vodu a krátce prošleháme. Těsto rozetřeme na plech vyložený pečicím papírem a posypeme lesním ovocem. Pečeme při 160 °C asi 25 min, až se těsto přestane lepit na špejli. Upečený koláč necháme krátce vychladnout na plechu a poté vyndáme na mřížku, aby se odspodu nezapařil a nesrazil.
Poznámky
Šáchor (zemní mandle, tygří ořechy) je skvělou náhražkou ořechů pro všechny alergiky. Šáchorovou mouku koupíte v prodejnách zdravé výživy nebo na internetu. Může se vám zdát, že je koláč příliš náročný na suroviny, konkrétně na jednodruhové mouky. Kombinace několika druhů zajistí neutrální chuť těsta a lepší vlastnosti (těsto se tolik nedrobí, není tak suché, nepadá na jazyk…). Komerční bezlepkové mouky jsou také poměrně složité směsi, a navíc obsahují spoustu škrobů a aditiv. Pokud některou mouku nemáte, je možné namíchat cca 3 druhy do celkové váhy, nebo použít komerční směs. V těchto případech ale přidávejte vodu postupně, protože každá mouka jinak saje a nechcete těsto utopit nebo naopak mít příliš tuhé.