Suroviny
1 hrnek černé rýže
150 ml kokosového mléka
1 lžíce strouhaného kokosu
sladidlo dle chuti – cukr, agávový sirup nebo stevia
sladidlo dle chuti – cukr, agávový sirup nebo stevia
Postup
Černou rýži propláchneme, zalijeme hrnkem vody a uvaříme pod pokličkou doměkka (asi 30 minut). Použijeme stejné množství vody jako rýže. Mně se osvědčilo rýži na několik hodin nechat namočenou a poté ji v té samé vodě uvařit, doba varu se tím zkrátí na polovinu. Pozor, rýže při namáčení obarví vodu do fialova. Protože nevím, jestli se z ní vylouhují i nějaké živiny, vařím ji raději v té samé vodě. Z toho důvodu také namáčím jen do 1 až 1a1/4 násobku vody, abych žádnou nemusela vylévat.
Když se všechna voda při vaření vstřebá, přidáme kokosové mléko, strouhaný kokos a osladíme. Za stálého míchání dovaříme do konzistence husté kaše. Je-li rýže stále tužší, přidáme podle potřeby vodu nebo kokosové mléko. Kaši podáváme horkou nebo vychlazenou, ozdobenou strouhaným kokosem.
Když se všechna voda při vaření vstřebá, přidáme kokosové mléko, strouhaný kokos a osladíme. Za stálého míchání dovaříme do konzistence husté kaše. Je-li rýže stále tužší, přidáme podle potřeby vodu nebo kokosové mléko. Kaši podáváme horkou nebo vychlazenou, ozdobenou strouhaným kokosem.
Poznámky
Povídání o černé rýži najdete zde. Opravdu doporučuji ji vyzkoušet, je sice drahá, ale opravdu moc dobrá a výživná.