Suroviny
400 g bezlepkové mouky (měla jsem Doves Farm)
1 prášek do pečiva
1/2 lžičky xanthanu
120 g cukru
3 lžíce karobu
3 lžíce oleje
50 g nasekané čokolády (bez lepku a mléka) nebo karobových peciček
400 ml vody
Postup
Všechny sypké suroviny odměříme do mísy. Tvoří-li karobový prášek hrudky, důkladně je rozmělníme a vmícháme do sypké směsi. Poté přidáme tekuté suroviny a vymícháme středně řídké těsto. Pracujeme rychle, aby těsto „nezgumovatělo“. Nalijeme na plech vyložený pečicím papírem. Pečeme při 160 °C asi 30 min (zkoušíme špejlí). Po upečení vyndáme z trouby a necháme vychladnout.
Poznámky
Buchta je sušší, vhodná například na snídaně. Pokud chcete těsto vláčnější, přidejte jeden rozmačkaný banán nebo najemno nastrouhané jablko. Buchtu je také možné potřít oblíbenou polevou, buď čokoládovou/karobovou, nebo citronovou.
Povídání o karobu zde.