Co je zač
Karob (svatojánský chléb) je získáván z plodů rohovníku rostoucího ve Středomoří. Podle pověsti ho s oblibou jedl svatý Jan, proto se také nazývá svatojánský chléb. Karob znali už starověcí Egypťané a Řekové. Říká se, že plody karobu se využívaly jako měrná jednotka, protože jsou velmi uniformní ve velikosti a váze. Semena dostala v arabštině jméno kharrub, v řečtině kerátion, z čehož vznikl i český název karát.
Proč ho zařadit do jídelníčku
Karob vyniká především velkým obsahem bílkovin, minerálů a vitamínů. Na rozdíl od kakaa neobsahuje kofein, alergenní látky, methylxanthiny ani theobromin. V karobu jsou bohatě zastoupeny především hořčík, vápník, železo, fosfor, nikl a vitamíny A, B, a D. Kromě toho je přírodním zdrojem aminokyselin (alaninu, prolinu a valinu) a vlákniny.
Moučka z plodů rohovníku je považována za hypoalergenní a velmi vhodnou nejen při bezlepkové dietě, ale např. i v kojenecké výživě. Karob má navíc příznivý vliv na trávení, snižuje hladinu cholesterolu v krvi a na rozdíl od kakaa jeho požití nevyvolává zrychlený tep, poruchy spánku nebo hyperaktivitu. Protože neobsahuje kofein, hodí se pro lidi trpící migrénami a s citlivostí na kofein.
Zatímco kakao obsahuje až 23 % tuku a pouze 5 % cukru, v případě karobu je to 7 % tuku a až 48 % cukru, proto není nutné ho uměle přislazovat. Kalorická hodnota karobu je přitom asi o třetinu menší než u kakaa.
K čemu se hodí
- sladké pečení a příprava sladkých dezertů
- náhražka kakaa do dezertů, do sladkých kaší, pudinků, palačinek
- příprava karobového “kakaa”
- přidáním lžíce karobové mouky získá slané pečivo tmavší barvu
- příprava smoothies
Obrázek karobu jsem si půjčila na https://vegconomist.com/