Suroviny
1 hrnek červené čočky
1 menší cibule
1 střední brambora, na kostičky
olej
čerstvý pokrájený zázvor (může být sušený)
rajčatový protlak
sůl
červená kari pasta
pískavice (řecké seno, fenugreek)
česnek
chilli
dvě lžíce sojové smetany (nebo kokosového mléka)
čerstvý koriandr
Postup
Červenou čočku důkladně propláchneme. Na oleji orestujeme dozlatova pokrájenou cibuli. Přidáme zázvor, římský kmín, bramboru, slitou čočku, česnek, pískavici a rajčatový protlak a zalijeme vodou. Vaříme, až než změkne čočka i brambora. Poté zjemníme smetanou nebo mlékem, osolíme a dochutíme kari pastou a chilli. Vmícháme lístky koriandru. Podáváme s rýží.
Poznámky
Množství koření dáváme dle chuti a zvyku. Každé koření trochu jinak – záleží na kvalitě, stáří, složení…
Pokud místo česneku použijeme česnekovou pastu se solí, přidáváme ji až po uvaření čočky.
Indové i Thajci používají bramboru jako zeleninu. Není to pro ně příloha jako pro nás.