Kandovaný zázvor

Surovinykandovany-zazvor.jpg

čerstvý zázvor
cukr

 

Postup

Zázvor oloupeme a nakrájíme na plátky silné 2-3 mm. Přendáme je do hrnce a zalijeme vodou tak, aby byly všechny plátky ponořené. Pod pokličkou vaříme za občasného promíchání asi 10 min. Následně vývar opatrně slijeme (uschováme), plátky zalijeme čerstvou vodou a opět 10 min povaříme. Tento postup opakujeme 4x, abychom odstranili část štiplavosti. Po posledním slití zázvorového vývaru ještě jednou zalijeme vodou těsně nad poslední kousky zázvoru a přidáme cukr. Množství cukru závisí na množství zázvoru a vaší chuti, na ty tři kusy zázvoru, co jsou na fotografii, jsem dala 4 vrchovaté lžíce. Přivedeme k varu a za občasného zamíchání vaříme do té doby, než se voda zredukuje na hustý sirup, který obalí všechen zázvor a většina tekutiny se vyvaří (trvá to obvykle 20-30 min). Na závěr přendáme na talíř, oddělíme od sebe jednotlivé kousky a necháme zaschnout. Po několika hodinách, když je sirup téměř suchý, můžeme ještě obalit v krupicovém cukru.

 

Poznámky

Zdroj receptu: inspirace na internetu.
Schované vývary ze zázvoru můžeme použít např. do čaje nebo na přípravu domácí zázvorové limonády.

 
Jak se vám líbil příspěvek?

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *